1. Chleb bezglutenowy Aztec – Opinie – Cena – Zamienniki – Ulotka – Skład

Chleb bezglutenowy Aztec

Nietolerancja glutenu to zespół zaburzonego wchłaniania wynikający genetycznie uwarunkowaną, nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną na gluten zawarty w produkcie. Typowym powodem nietolerancji glutenu są kłopoty trawienne po zjedzeniu pokarmu zawierającego gluten. Czy zatem osoby z nietolerancją skazane są na odmawianie z ulubionych pokarmów Niekoniecznie?. Można znaleźć na rynku gotowe zamienniki, a nawet mieszanki do wypieków, by delektować się smakiem chlebka. większość ludzi nie wyobraża sobie regularnego życia bez pieczywa w sposobie odżywiania się.
Dziś chcę pokazać Ci właśnie taką kompozycję do wypieku pieczywa bezglutenowego.

Chleb Aztec to pieczywo bez zawartości soi, laktozy, składników poddanych promieniowaniu jonizującemu, oleju palmowego, wolny od alergenów. Nie posiada barwników, aromatów i konserwantów. Głównym składnikiem pieczywa Aztec jest mąka nopal Mexico – pełnowartościowa mąka z opuncji figowej.

Skład chleba bezglutenowego Aztec:

• skrobia ziemniaczana
• skrobia modyfikowana z tapioki
• mielone ziarna słonecznika łuskanego
• mąka z opuncji figowej nopal
• dekstroza
• sól
• guma guar (zagęszczacz)
• lecytyna słonecznikowa (emulgator)
• mielony kminek
• kwas askorbinowy (polepszacz)
• kwas cytrynowy (regulator kwasowości)

Chleb Aztec nie zawiera zbóż zawierających gluten (pszenicy, jęczmienia, żyta, orkiszu i kamutu), oraz pochodzących od nich produktów. Nie zawiera też orzechów, jaj, skorupiaków, ryb i pochodzących od nich produktów. Jest zupełnie pewny dla osób z celiaką i brakiem tolerancji na gluten.

Sposób przygotowania chleba Aztec:

Mieszanka do wypieku pieczywa Aztec to 500g proszek, który należy lekko wymieszać przed otwarciem torebki. Z kolei zawartość wysypujemy do żaroodpornego naczynia, dodajemy 5 g suchych drożdży, 340 ml letniej wody, mieszamy całość ok. 10 minut za pomocą rąk lub miksera na wolnych obrotach, aż do powstania jednolitej masy. Wszystko wstawiamy do rozgrzanego do 35 – 40 stopni pieca i pozwalamy mieszance rosnąć w tych warunkach przez 20 minut. Z kolei wyjmujemy mieszankę, lekko mieszamy i formujemy z niej bułeczki, lub wlewamy do formy na chleb. Potem odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 60 minut, a po odstaniu pieczemy w 200 stopniach w piekarniku przez 60minut. Po tym czasie nasz pieczywo jest gotowe.
Chlebek wychodzi chrupiący i pyszny. Jest prosty w przygotowaniu i bezpieczny dla osób z nietolerancją glutenu. Jeśli raz go przygotujesz, to gwarantuję, że będziesz do niego wracać.

Chleb Aztec opinie:

„Najtrudniej było mi zrezygnować z pieczywa. Z każdej strony słyszałem, że nie mogę, bo mąka to mój wróg przy nietolerancji na gluten. Jakież było moje zaskoczenie, gdy małżonka do kolacji podała mi kromkę pieczywa. Pysznego chleba! Dowiedziałem się, że specjalnie go dla mnie upiekła ze specjalnej bezglutenowej mieszanki. Zjadłem ze smakiem, a żonę wychwaliłem po wszystkich znajomych!”
Jan 49 lat

„Spróbowałam zmierzyć się upieczeniem własnego bezglutenowego chleba, wybierając mieszankę Aztec. Nie dość, że wszystko poszło mi łatwo i szybko, to smak chleba zachwycił wszystkich domowników. Polecam gorąco!”
Anna 37 lat

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *